6. Sockerbakelse

Lästext

Sockerbakelse

1 10 äggvitor vispas till hårt skum, ½ skålpund siktat socker rörs småningom uti, 8 lod riven mandel, med några bittermandlar rörs först med lite skum, 2 skedblad citronsaft sättes sist uti då det höses uti papperslådorne, garneras med suckat eller syltade pomeransskal och strösocker. Samt sockras över och gräddas uti svag värme.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Såcker Bakelse.

    10 ägg vitor vispas til hårdt skum ½ ℔ sigtadt såcker rörs småningom uti, 8 lod rifven mandel. Med några bitter mandlar rörs först med lite skum 2 skedblad citronsaft sättes sist uti då det höses uti pappars lådorne garneras med sukat eller syltade Pomerants skal och strö såcker. samt såckras öfver och grädas uti svag värme.