19. Sandbakelse

Lästext

|12|

Sandbakelse

1 Saltet tvättas väl ur smöret, och det arbetas tills det blir helt vitt, sedan arbetas däruti så mycket gott vetemjöl som man kan få däruti, tillika med socker och citron, om man har, även fin stött mandel, i synnerhet bitter, denna bakelse lägges i former, och kavlas även ut om man vill, ugnen bör ej vara mycket varm då de gräddas, proportion är efter behag.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |12|

    Sandbakelse.

    Saltet tvättas väl ur smöret, och det arbetas tills det blir helt hvitt, sedan arbetas däruti så mycket godt hvete mjöl som man kan få däruti, tillika med Socker och Citron, om man har, äfven fin stött mandel i synnerhet bitter, denna bakelse lägges i former, och kaflas äfven ut om man vill ugnen bör ej vara mycket varm då de gräddas, proportion är efter behag.