Lästext
Till tre kannor brännvin
1 1 skålpund torra pomeransskal, 10 lod anis, 10 dito koriander, 10 dito citronskal. 6 lod torra rosenblad eller kräpnäva till kannan, 6 lod vinsten, 12 lod violrot. Några kryddnejlikor, allt detta stötes fint och sättes i aparta buteljer om man har tillgång, blötes i 14 dagar eller mera. Då det disleras lägges i pannan 1 handfull fint koksalt, 1 skiva surt bröd, 8 lod ungefär björkkol som askan väl är borta, snarare mindre än mer, topparne av ungt granris ger en hög citronsmak. 4 nävar till var kanna brännvin tages, 1 kvarter vatten eller söt mjölk. Då alltsammans är i pannan röres det om och sättes hatten genast på. Man kan ej vänta rätt gott mer än hälften av brännvinet. När alltsammans är runnit utom lanken och fördropparne, hälles det uti en kittel och kokas sockersirap av ½ skålpund på kannan med 1 ½ jungfru vatten som skummas väl och slås så het han tages av elden i brännvinet, samt röres väl om och utspädes sedan med uppkokt kallnat vatten, efter behag och filtreras sedan. Av pomeransskalena skäres det vita bort.