1. Spansk bakelse

Lästext

|1|

Spansk bakelse

1 Mjölet lägges uti en hög på bordet, däruti slås 6 stycken äggegulor, 5 lod socker lägges därtill, 10 lod smör tages, som förut är tvättat och hanterat såsom till smörbakelse, vilka kakor brytas sönder i små bitar och läggas upp uti äggen, då man tager en bordskniv och sätter mitt i äggen och rör runt ikring åt en led tills det tagit åt sig så mycket mjöl, att degen blir så hård att man kan hantera den, dock mera hårt än löst. Sedan den är ihoparbetad, kavlas den ut i en kaka på ett spjäll så tjockt som inemot ett halvt tum. Sedan den är gräddad, skäres den sönder i rutor medan den är varm.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |1|

    Spansk Bakelse

    Mjölet lägges uti en hög på bordet, deruti slås 6 st. äggegulor, 5 lod Socker lägges dertill, 10 lod smör tages, som förut är tvättat och handterat såsom till Smörbakelse, hvilka kakor brytas sönder i små bitar och läggas upp uti äggen, då man tager en bordsknif och sätter midt i äggen och rör rundt ikring åt en led tills det tagit åt sig så mycket mjöl, att degen blir så hård att man kan handtera den, dock mera hårdt än löst. Sedan den är ihoparbetad, kaflas den ut i en kaka på ett spjäll så tjockt som inemot ett halft tum. Sedan den är gräddad, skjäres den sönder i rutor medan den är warm.