17. Sur stek

Lästext

Sur stek

1 Man tar utav innanlåret, och det bultar man ganska väl först, så lägges det i en gryta med litet kryddpeppar, några lagerbärsblad, par sönderstötta nejlikor, litet ingefära och något litet salt, 1 kvarter vatten och ½ kvarter ättika och ett gott stycke smör. Sedan klistras grytan igen med deg och sättes på klockan 6 om morgonen på het askmörja till klockan 11, då grytan tages upp och steken vändes och står tills den ges på bordet; skulle man se, när man vänder steken att det är för mycket sauce, så öses det bort i en annan panna och kokas ihop till steksauce.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sur Stek.

    Man tar utaf innanlåret, och det bultar man ganska wäl först, så lägges det i en gryta med litet kryddpeppar, några lagerbärsblad, par sönderstötta neglikor, litet ingefära och något litet Salt, 1 qv: watten och ½ qv: ätticka och ett godt stycke smör. Sedan klistras grytan igen med deg och sättes på kl: 6 om morgonen på het askmörja till kl: 11, då grytan tages up och steken wändes och står tills den ges på bordet; skulle man se, när man vänder Steken att det är för mycket Sauce, så öses det bort i en annan Panna och kokas ihop till Steksauce.