13. Oxköttspastej

Lästext

Oxköttspastej

1 In ikring själva formen lägges smördeg och sedan en rå köttfärs och sedan skäres tunna köttskivor, som bultas till kalops, lägges in med litet smör eller märg, litet mjöl, litet lök, salt, muskotblomma, kryddpeppar, stänkes med franskt vin, litet soja i varannat varv, så kontinueras tills formen blir full, ett varv med kalops och ett varv med tun[n]a färsplättar. Sedan formen är full lägges färs och smördeg över och tål gräddas i 2 goda timmar. Uti färsen |9|skall vara 1 par ansjovis. Sauce till denna Pastej.

2 Smör och mjöl brynes med litet lök, varpå slås stark buljong, varuti lägges litet sauce av inlagd lök.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Oxkjötts Pastej

    In ikring sjelva formen lägges smördeg och sedan en rå köttfärs och sedan skäres tunna köttskifvor, som bultas till Kalops, lägges in med litet smör eller märg, litet mjöl, litet lök, salt, muscottblomma, kryddpeppar, stänkes med franskt vin, litet Soya i hvarannat hvarf, så continueras tills formen blir full, ett hvarf med Kalopps och ett hvarf med tun[n]a färss plättar. Sedan formen är full lägges färss och smördeg öfver och tål gräddas i 2 goda timmar. Uti färsen |9|skall wara 1 par Anchovis. Sauce till denna Pastej.

    Smör och mjöl brynes med litet lök, hvarpå slås stark Bouillon, hvaruti lägges litet Sauce af inlagd lök.