16. Insyltade äpplen

Lästext

Insyltade äpplen

1 Bör vara litet syrliga, förvälles med skal, helst små äpplen - avsilas väl ifrån vattnet och radas äpplena väl in uti en burk med varvtals kryddnejlikor, små bitar kanel, litet hel muskotblomma, och par små lagerbärsblad mellan vart varv, därefter slås ovanpå kokad tjock sockerlag, som väl duger av pudersocker. Om några dagar då denna lag blir tunn, skall den hällas av och kokas om, och måtte noga observeras att då lagen blir tunn den omkokas, ty lagen bör vara så tjock att den håller sig fast på äpplena och ger smak åt dem. Dessa äpplen skall kokas in flere veckor förrn de skola ätas, och lagen väl stå över dem. Dessa äpplen uppsatte på carotte med sin tillräckliga sauce ätes som efterrätt, och inlagde med ma|11|rängkakor i form varvtals ätes som pudding. Marängkakorne gräddas då i papperslådor krusade efter formen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Insyltade Äplen.

    Bör vara litet syrliga, förvälles med skal hälst små äpplen - avsilas wäl ifrån vattnet och radas äpplena väl in uti en burk med hvarftals kryddnejlikor, små bitar Canel, litet hel muskott blomma, och par små lagerbärsblad mellan hvart hvarf, derefter slås ofvanpå kokad tjock Sockerlag, som väl duger af Pudersocker. om några dagar då denna lag blir tunn, skall den hällas af och kokas om, och måtte noga observeras att då lagen blir tunn den omkokas, ty lagen bör vara så tjock att den håller sig fast på Äpplena och ger smak åt dem. Dessa äpplen skall kokas in flere veckor förrn de skola ätas, och lagen väl stå öfver dem. Dessa äpplen upsatte på Carotte med sin tillräckliga sauce ätes som efterrätt, och inlagde med Ma|11|reng kakor i form hvarftals ätes som budding. Marengkakorne gräddas då i Papperslådor krusade efter formen.