86. Fylld mjölk

Lästext

Fylld mjölk

1 Ungefär ½ stop mjölk ställes på elden med kanel och vanilj eller citronskal och en liten bit socker; under tiden det kokar, åtskiljas 8 äggvitor som klappas på ett lock till ett hårt skum, med en stor sked, sättes äggvitan |47|skedtals i den kokande mjölken, och då de fått ett par syd vändas de, få åter ett eller par syd och uppläggas på fatet. De 8 äggegulorne vispas med en nypa mjöl mycket väl upputi mjölken tills det tjocknar, lyftes av och vispas till mesta hettan avgått, då äggvitan ligger på det fat det skall anrättas och det gula öses emellan, att både gult och vitt synes.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fylld mjölk.

    Ungefär ½ stop mjölk ställes på elden med Canel och Wanille el: Citronskal och en liten bit Socker; under tiden det kokar, åtskiljas 8 ägghvitor som klappas på ett lock till ett hårdt skum, med en stor sked, sättes Ägghvitan |47|skedtals i den kokande mjölken, och då de fått ett par syd wändas de, få åter ett eller par syd och upläggas på fatet. de 8 äggegulorne wispas med en nypa mjöl mycket wäl uputi mjölken tills det tjocknar, lyftes af och wispas till mästa hettan afgått då ägghvitan ligger på det fat det skall anrättas och det gula öses emellan, att både gult och hvitt synes.