41. Att sylta pomeranser

Lästext

Att sylta pomeranser

1 Pomeranser skäras efter vanligheten, innanmätet tages ut och läggas i friskt sjö- eller källvatten i 3 dagar och ömsas friskt var dag; sedan kokas skalen i friskt sjövatten i en malm- eller oförtent kopparkittel och kokas tills ett halmstrå går igenom dem, så läggas de i kallt vatten varifrån de sedan läggas på en duk att kallna. Sedan kokas en sockerlag något tjock, skalen läggas i en kruka och lagen slås så het uppå dem; när de stått 3 à 4 dagar slås lagen av dem och kokas upp med mera socker, och åter slås het på skalen och röres om. Det göres 3 gångor; sedan de då kallnat förvaras de i en glasburk.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att Sylta Pomerantser.

    Pomerantser skäras efter wanligheten innanmätet tages ut och läggas i friskt sjö eller källvatten i 3 dagar och ömsas friskt hvar dag; sedan kokas skalen i friskt sjövatten i en malm eller oförtent koppar kittel och kokas tills ett halmstrå går igenom dem, så läggas de i kallt vatten hvarifrån de sedan läggas på en duk att kallna. Sedan kokas en Sockerlag något tjock, skalen läggas i en kruka och lagen slås så het uppå dem; när de stått 3 à 4 dagar slås lagen af dem och kokas upp med mera socker, och åter slås het på skalen och röres om. Det göres 3 gångor; sedan de då kallnat förvaras de i en glasburk.