26. Svartvinbärsvatten

Lästext

|15|

Svartvinbärsvatten

1 Till ½ ankare tages 1 ½ lispund svarta vinbär, vilka stampas sönder och läggas uti ankaret. Så kokas brunnsvatten upp och hälles hett på tills ankaret blir fullt. Sedan det är lagom kallt, som när man ger jäst i dricka, lägges 1 kvarter jäst uti, och röres väl om. Sedan det stått par dagar och är väl utjäst sprundas det och bäres i källaren varest det ligger i 6 veckor innan det tappas på buteljer; detta nyttjas till soppor, cremer och vad som behagas - dock är det så starkt att det bör blandas ut.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |15|

    Swart Winbärswatten.

    Till ½ Ankare tages 1 ½ L℔ svarta winbär, hvilka stampas sönder och läggas uti ankaret. så kokas bruns watten up och hälles hett på tills ankaret blir fullt. Sedan det är lagom kallt, som när man ger jäst i dricka, lägges 1 qv: jäst uti, och röres wäl om. Sedan det stått par dagar och är wäl utjäst sprundas det och bäres i källaren hvarest det ligger i 6 veckor in[n]an det tappas på bouteiller; detta nyttjas till Soppor, Cremer och hvad som behagas - dock är det så starkt att det bör blandas ut.