63. Inlagda meloner till sallat

63. Inlagda meloner till sallat

Lästext

Inlagda meloner till sallat

1 Meloner skalas och skäres i flere stycken, späckas med nejlikor och förvällas i uppkokande vatten tills man kan sticka ett halmstrå igenom dem - de ställas att kallna. Emellertid kokas lika mycket brun sirap och god ättika med kanel och ingefära efter smak väl tillsammans att den blir tjock, och slås sedan den blivit kall på melonerne som äre radade i en burk: observeres att spadet väl bör stå över dem - efter par dagar avslås sirapen, uppkokas och påslås kall, därmed förfares tills den är lagom tjock, stora gurkor inkokas på detta sätt med fördel.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Inlagda Meloner till Sallat.

    Meloner skalas och skäres i flere stycken, späckas med Nejlikor och förwällas i upkokande watten tills man kan sticka ett halmstrå igenom dem - de ställas att kallna. Emedlertid kokas lika mycket Brun Sirap och god Ätticka med Canel och ingefära efter smak väl tillsammans att den blir tjock, och slås sedan den blifvit kall på Melonerne som äre radade i en burk: observeres att Spadet väl bör stå öfver dem - efter par dagar afslås Sirapen upkokas och påslås kall, dermed förfares tills den är lagom tjock, Stora Gurkor inkokas på detta sätt med fördel.