75. Hönsfrikassé

Lästext

|41|

Hönsfrikassé

1 Av kycklingar eller höns göres en frikassé med gul sauce. Sallat tillredes som vanligt, endera med grädda eller olja; även har man då färdig hjorthornsgelé. Nu upplägges på ett fat, först sallat, sedan frikassé och däruppå gelé och så varvtals.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |41|

    Höns Fricasseé

    Af kycklingar eller Höns göres en Fricasseé med gul Sauce. Sallat tillredes som wanligt, endera med grädda eller olja; äfven har man då färdig hjorthornsgeleé. Nu upplägges på ett fat, först Sallat, sedan Fricasseé och deruppå Geleé och så hwarftals.