57. Saftkräm

Lästext

Saftkräm

1 Saften uppblandas lagom söt med sirap och korkas upp. Vid uppkoket ivispas potatesmjöl som är väl blött med vatten; proportioneras att crêmen ej blir för hård, när mjölet är väl ivispat, skall den hällas upp, ty får den koka längre, segnar den. Den blir vackrast om en spilkum vätes, crêmen ihälles och då den är kall, stjälpes på fatet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Saft Crême.

    Saften upblandas lagom söt med sirap och korkas up. Wid upkoket iwispas Potatesmjöl som är wäl blött med watten; proportioneras att Crêmen ej blir för hård, när mjölet är väl iwispadt, skall den hällas upp, ty får den koka längre, segnar den. Den blir wackrast om en Spilkum vätes Crêmen ihälles och då den är kall, stjälpes på fatet.