45. Grädd à la glace

Lästext

Grädd à la glace

1 ½ stop grädda uppkokas 2 gångor. Sedan det är kokt, lägges några bitar små vanilj och några bitar kanel vilket står sedan med lock och drar sig vid elden, att det får smak. Sedan har man tillreds 3 äggegulor varuti lägges 4 skedblad socker och röres om, däruti slås sedan den uppkokade gräddan och låter det passera genom siktet, då det sedan åter sättes på el|25|den och får stå att tjockna under ständigt omrörande. Då det nu är så tjockt det skall vara, slås det i frysdosar och arbetas som alla annan à la glace.

2 På samma sätt förfares med alla à la glacer som göras av kokt grädda, men i stället för vanille tages caffée, chocolade, bittermandel eller bisquit uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Grädd à la Glace.

    ½ stop grädda upkokas 2 gångor. Sedan det är kokt, lägges några bitar små wanille och några bitar Canel hvilket står sedan med låck och drar sig vid elden, att det får smak. Sedan har man tillreds 3 äggegulor hvaruti lägges 4 skedblad socker och röres om deruti slås sedan den upkokade gräddan och låter det passera genom siktet, då det sedan åter sättes på el|25|den och får stå att tjockna under ständigt omrörande. Då det nu är så tjockt det skall wara, slås det i frysdosar och arbetas som alla annan à la glace

    På samma sätt förfares med alla à la glacer som göras af kokt grädda men i stället för wanille tages Caffée, Chocolade, Bittermandel eller Bisquit uti.