106. Spenatpudding

Lästext

Spenatpudding

1 Tag 1 kvarter söt mjölk, lägg däruti 12 lod stötta veteskorpor, därtill 4 rågade, om det är färsk, torr 1 strukit kvart jungfrur spenat, som är förut förväld, vattnet väl utkramat, och |57|sedan fin hackad. 3 jungfrur smält smör, ett skedblad rivet socker, litet muskotblomma och litet peppar röres väl tillhopa, vispa sedan 6 ägg och rör uti, smörj en serviet med kallt smör, och lägg derpå jämnt över med stora rå spenatblad, att ingenting synes av servietten, så långt som smeten kan räcka, att puddingen utanpå bliver därmed väl betäckt: slå då den blandade smeten därpå och knyt om med segelgarnet rätt hårt; lägg honom uti kokande vatten, som är litet saltat, och koka honom med lock 1 ½ timme. Något förrän han anrätta[s] tages han upp med servietten och lägges uti ett trint durkslag, som sättes uti en skål, att det styvna i spisen, så håller han sig bättre tillhopa, när man stjälper honom där utur, och då haves tillreds följande sauce: blir bäst att först koka 1 timme och sedan gräddas.

2 Tag ett gott skedblad smör, lägg det uti pannan och låt fräsa till|58|hopa med litet vetemjöl, slå ett kvarter söt mjölk därpå, och låt koka; red sedan av med 3 à 4 äggegulor, och när puddingen är upplagd, slå denna sauce över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Spenat Budding.

    Tag 1 qv: söt mjölk, lägg deruti 12 lod stötta hveteskorpor dertill 4 rågade, om det är färsk, torr 1 strukit qvart jungfrur Spenat, som är förut förwäld, wattnet wäl utkramat, och |57|sedan fin hackad. 3 jungfrur smält smör ett skedblad rifvit Socker litet muskottblomma och litet peppar röres wäl tillhopa, wispa sedan 6 ägg och rör uti, smörj en Serwiet med kallt smör, och lägg derpå jemt öfver med stora rå Spenat blad, att ingenting synes af Servietten, så långt som smeten kan räcka, att Buddingen utanpå blifver dermed wäl betäckt: slå då den blandade smeten derpå och knyt om med Segelgarnet rätt hårdt; lägg honom uti kokande watten, som är litet saltadt, och koka honom med lock 1 ½ timme. Något förrän han anrätta[s] tages han up med Servietten och lägges uti ett trindt Durkslag, som sättes uti en skål, att det styfna i spisen, så håller han sig bättre tillhopa, när man stjälper honom der utur, och då hafves tillreds följande Sauce: blir bäst att först koka 1 timme och sedan gräddas.

    Tag ett godt skedblad smör, lägg det uti pannan och lått fräsa till|58|hopa med litet hvetemjöl, slå ett qv: söt mjölk derpå, och låt koka; red sedan af med 3 à 4 äggegulor, och när Buddingen är uplagd, slå denna Sauce öfver.