32. Makroner

Lästext

Makroner

1 Till 1 skålpund sötmandel tages 3 lod bittermandel, därtill tages 1 skålpund socker som väges sedan det är rivet och siktat genom florsikt - mandeln skållas, kastas sedan i kallt vatten och stötes rätt fin, då blandas sockret och mandeln tillsammans och knådas ganska väl med handen. Emellertid vispas 2 äggvitor till hårt skum och blandas även väl in med mandeln och sockret, dock bör ugnen vara så tillreds att det straxt kan läggas i spritsen och kramas |20|på papper, som är bestrött med mjöl; men som mjöldovet endast får sitta kvar. Papperet sättes på spjäll att gräddas i mycket svag värme. Observeras att intet allt av de vispade vitorne tages, utan lämnas litet därav.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Macroner

    Till 1 ℔ Sötmandel tages 3 lod bittermandel dertill tages 1 ℔ socker som väges sedan det är rifvit och siktat genom florsigt - mandeln skollas, kastas sedan i kallt watten och stötes rätt fin, då blandas sockret och mandeln tillsammans och knådas ganska wäl med handen. Emedlertid wispas 2 ägghvitor till hårdt skum och blandas äfven väl in med mandeln och Sockret, dock bör ugnen vara så tillreds att det straxt kan läggas i spritsen och kram[m]as |20|på papper, som är beströt med mjöl; men som mjöldofvet endast får sitta qvar. Papperet sättes på spjäll att gräddas i mycket svag wärme. Observeras att intet allt af de vispade hvitorne tages, utan lämnas litet deraf.