87. Fiskfilé

Lästext

Fiskfilé

1 Kallkokt gädda eller abborre, sönderplockas, rensas väl fri från ben och skinn. En avredning göres så tjock som en tjock barnvälling av smör och mjöl, litet fiskspad, muskotblomma och litet socker; fisken lägges upputi att den blir väl genomvarm. Den garneras med tårttrutor kring fatet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    FiskFilée

    Kallkokt gädda eller Abborre, sönderplockas, rensas wäl fri från ben och skinn. en afredning göres så tjock som en tjock barnvälling af smör och mjöl, litet fiskspad, muskottblomma och litet Socker; Fisken lägges uputi att den blir wäl genomwarm. den garneras med Torttrutor kring Fatet.