116. Förlorade ägg med kall sås

116. Förlorade ägg med kall sås

Lästext

Förlorade ägg med kall sås

1 På vanligt sätt förlorade ägg - lägges upp på fat; därtill göres sauce av smör och mjöl, däri vispas äggegulor att den blir väl tjock, så hälles den upp att kallna, däruti blandas olja, ättika, stark peppar, litet sött och litet salt, vispas väl om, och slås över äggen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Förlorade Ägg med kall Sauce.

    på wanligt sätt förlorade ägg - lägges up på fat; dertill göres Sauce af smör och mjöl, deri wispas äggegulor att den blir wäl tjock, så hälles den up att kallna, deruti blandas Olja, ätticka, stark peppar, litet sött och litet salt, wispas wäl om, och slås öfver äggen.