83. Krusbär med hallonsaft

83. Krusbär med hallonsaft

Lästext

Krusbär med hallonsaft

1 Man tager 1 skålpund mogna gröna krusbär, och 1 skålpund hallonsaft, därtill 2 skålpund socker. Sockerbitarne sättas i hallonsaften, röras tills de smält på sakta eld, sedan kokas det tills det blir litet simmigt, ej så mycket som till gelé, då läggas krusbären uti, som kokas sakta helt litet, endast par uppsyd. Bären avsilas, läggas i en stor skål, saften kokas mer, påslås straxt varm, slås ikring skålen tills de börja kallna, då de slås i burken. Är saften efter par dagar tunn, kokas den upp, och påslås kall. Även kan därtill mera krusbär och saft tagas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Krusbär med Hallonsaft.

    Man tager 1 ℔ mogna gröna Krusbär, och 1 ℔ hallonsaft, dertill 2 ℔ Socker. Sockerbitarne sättas i hallon saften, röras tills de smält på sakta eld, sedan kokas det tills det blir litet simmigt, ej så mycket som till Geleé, då läggas Krusbären uti, som kokas sakta helt litet, endast par upsyd. Bären afsilas, läggas i en stor Skål, Saften kokas mer, påslås straxt warm, slås ikring skålen tills de börja kallna, då de slås i burken. Är saften efter par dagar tunn, kokas den up, och påslås kall. Äfven kan dertill mera krusbär och saft tagas.