91. Ostronabborrar

Lästext

Ostronabborrar

1 Färska stora abborrar tagas ur, rensas utan att fjällas; innanmätet tages ur under fenan uppe vid huvudet - fläkas i ryggen som en braxen, salt påströs både ovan och under, och stå så 1 à 2 timmar - de stekas på halster, nu plockas varsamt allt köttet från benen och skinnet; köttet uppblandas med ägg, muskotblomma, grädda och litet socker. Köttet tages så nätt av skinnet att det uppblandade bredes på samma skinn, och stekas i ugnen, utan att läggas dubbla - de ätas torra; men även med gul sauce.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ostron Abborrar.

    Färska stora Abborrar tagas ur, ränsas utan att fjällas; innanmätet tages ur under fenan uppe wid hufvudet - fläckas i ryggen som en Braxen, salt påströs både ofvan och under, och stå så 1 à 2 timmar - de stekas på Halster, nu plåckas warsamt allt köttet från benen och skinnet; köttet upblandas med ägg, muskottblomma, grädda och litet socker. köttet tages så nätt af skinnet att det upblandade bredes på sam[m]a skin, och stekas i ugnen, utan att läggas dubbla - de ätas torra; men äfven med gul Sauce.