2. Kavelmunkar eller äggspån

Lästext

Kavelmunkar eller äggspån

1 20 ägg men endast med 10 vitor, tag sedan 1 skålpund väl uttvättat smör som skirs och slås i ett djupt stenfat och röres med en träsked på en led, tills det blir en tjock välling och av 20 lod mjöl tages |2|en liten nypa och röres först i smöret och sedan röres äggen; men alltid ett i sänder och sedan det är rört 24 lod siktat socker som och röres in, det gula av en citron och så resten av mjölet. Papperslådorna smörjas med uttvättat skirt smör och bredes i lådan så tun[n]t som en enkel slant. Smeten är ej hårdare än en gröt. Medan de äro varma, tagas de ut med en tunn kniv och krökas över en kavel.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kafvel Munkar el: Aggspån

    20 Ägg men endast med 10 hvitor tag sedan 1 ℔ väl uttvättat smör som skirs och slås i ett djupt Stenfat och röres med en träsked på en led, tills det blir en tjock wälling och af 20 lod mjöl tages |2|en liten nypa och röres först i smöret och sedan röres äggen; men altid ett i sender och sedan det är rört 24 lod siktadt socker som och röres in, det gula af en Citron och så resten af mjölet. pappers lådorna smörjas med uttvättadt skirt smör och bredes i lådan så tun[n]t som en enkel slant. Smeten är ej hårdare än en gröt. Medan de äro warma, tagas de ut med en tunn knif och krökas öfver en kafvel.