Lästext
Spetskaka
1 22 ägg - därav tages hälften med vitor och hälften utan, endast äggegulan, så röres det med en slev på en led uti ett stenfat mycket länge, sedan lägges efter hand litet i sänder 22 lod siktat puder som och röres länge; sedan 22 lod socker och litet i sänder allt under rörningen, och det gula av par citroner, sedan röres rätt häftigt en ½ timme och papperet som sitter vid käglan smörjes väl med skirt smör, och då det är väl intorkat för elden utan att brän[n]as så sättes käglan med sitt smorda papper på ett stekspett och har tillreds en så stor eld, likasom man skulle steka en kalvstek, som dock till hälften nästan bör vara nerbrunnen; nu låter man en vända stekspettet, då man tar fatet vari smeten är och häller smeten med hela fatet över hela käglan, då de vändes sakta; med sedan mycket fort, så fort man nånsin kan och kontinueras |4|tills allt är allt; ty under stekspettet ställes 2:ne fat, och allt vad som av smeten faller i fatena tages sedan igen och hålles på och kontinueras med den hastiga vändningen till den är gräddad, då den sedan skjutes sakta av käglan på ett fat och garneras med vad man behagar.