52. Klyt und Backbirn

Lästext

Klyt und Backbirn

1 Tag torra päron och äpplen och koka dem väl; men äpplena lägges ej uti förrn päronen börja bli kokta - när dessa 2 delar äro väl tillsammans kokta (ej att de gå sönder) tagas de upp; och då har man tillreds en vanlig hård smet av smör, mjölk och ägg samt mjöl, och lägger lagom |29|stora klimpar i den saucen varuti äpplena förut kokat (det bör vara så mycket sauce över frukterna att klimparne däruti kunna koka), när klimparne äro kokta, lägges äpplena därtill och låter det litet koka att saucen blir simmig. Socker lägges i efter smak, då det sedan kan anrättas med salt fläskrygg under på fatet. Då fläskryggen sättes att koka, hugges han sönder i bitar; han bör ej heller vara för salt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Klyt und Backbirn

    Tag torra Päron och Äpplen och koka dem väl; men äpplena lägges ej uti förrn Päronen börja bli kokta - när dessa 2 delar äro väl tillsammans kokta (ej att de gå sönder) tagas de upp; och då har man tillreds en vanlig hård smet af smör, mjölk och ägg samt mjöl, och lägger lagom |29|stora klimpar i den Saucen hvaruti Äpplena förut kokat (det bör wara så mycket Sauce öfver frugterna att klimparne deruti kunna koka) när klimparne äro kokta, lägges äpplena dertill och låter det litet koka att Saucen blir simmig. Socker lägges i efter smak, då det sedan kan anrättas med salt fläskrygg under på fatet. Då fläskryggen sättes att koka, hugges han sönder i bitar; han bör ej heller wara för salt.