48. Laxruletter

Lästext

Laxruletter

1 Salt lax urvattnas väl, kokas i skivor tills den börjar gå sönder, då den väl silas från vattnet, sönderstötes med en trädklubba, då har man tillreds litet sönderhackade kräftstjärtar, som jämte laxen bultas med ett gott stycke färskt eller urvattnat smör. Därefter blandas denna färs upp med en i mjölk förvälld risgrynsgröt, ungefär till en ⅓ av färsen, som vidare uppblandas med söt grädda, ägg, muskotblomma och socker, dessa rullas i rivet bröd och gräddas i smör.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lax Rouletter.

    Salt Lax urvattnas väl, kokas i skifwor tills den börjar gå sönder, då den väl silas från vattnet, sönderstötes med en trädklubba, då har man tillreds litet sönderhackade kräftstjertar, som jemte laxen bultas med ett godt stycke färskt eller urvattnat smör. derefter blandas denna färs up med en i mjölk förwäld risgrynsgröt, ungefär till en ⅓ af färsen, som vidare upblandas med söt grädda, ägg, muskottblomma och socker, dessa rullas i rifvit bröd och gräddas i smör.