30. Hallonvin

Lästext

Hallonvin

1 Man tager 15 kannor hallon, vilka sönderstötas mycket väl med en trädklubba uti ett trädkäril; Sedan tages 15 kannor vatten vilket uppkokas och sedan det svalnat att det är ljumt, slås det på de sönderstötta hallonen och omröres, och när det är lagom kallt, tillägges 3 skedblad jäst och ställes 1 dygn att jäsa, varefter det avsilas på ett ankare och tillslås 1 stop franskt brännvin, eller i brist därav 1 stop franskt vin. Sedan tillsprundas kärilet och står orört i 3 veckor, då det avtappas på buteljer.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Hallon Vin.

    Man tager 15 kan[n]or hallon, hvilka sönderstötas mycket wäl med en trädklubba uti ett trädkäril; Sedan tages 15 kannor watten hvilket upkokas och sedan det svalnat att det är ljumt, slås det på de sönderstötta hallonen och omröres, och när det är lagom kallt, tillägges 3 skedblad Gäst och ställes 1 dygn att jäsa, hvarefter det afsilas på ett Ankare och tillslås 1 stop Franskt Bränwin, eller i brist deraf 1 stop Franskt win. Sedan tillsprundas kärilet och står orört i 3 weckor, då det aftappas på Bouteiller.