10. Kokade päron med lingonsaft

10. Kokade päron med lingonsaft

Lästext

Kokade päron med lingonsaft

1 Man kokar lingon och låter den mesta saften rinna utav. Då mäter man av 1 ½ stop lingonsaft och lika mycket sirap. Vilket först kokar tills han blir väl tjock, då röres saften uti och 1 lispund[?] skalade päron, vilket då kokar jämt tills de bliva mjuka och klara. De konserveras med vaxpapper över. N:B: dessa päron kunna vara av allrasämsta sorten och päronen vägas förrn de skalas, klyvas eller skäras i ¼ delar, allt som de äro stora och kärnhuset bortskäres.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kokade Päron med Lingonsaft.

    Man kokar Lingon och låter den mästa Saften rinna utaf. då mäter man af 1 ½ stop Lingonsaft och lika mycket Sirap. hvilket först kokar tills han blir wäl tjock då röres saften uti och 1 [lispund?] skalade Päron, hvilket då kokar jämt tills de blifva mjuka och klara. de conserveras med Waxpapper öfver. N:B: dessa Päron kunna vara af aldrasämsta Sorten och Päronen vägas förrn de skalas, klyfvas eller skäras i ¼ delar allt som de äro stora och kjärnhuset bortskäres.