119. Torr frukt med gul sås

Lästext

Torr frukt med gul sås

1 Äpplen kokas mjuka på vanligt sätt, i stället för sirap tages socker, och sedan äpplena äro upplagda på fatet, vispas äggegulor uti saucen, som ej behöver potatismjöl, och hälles så över äpplena.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Torr Frugt med gul Sauce.

    Äpplen kokas mjuka på vanligt sätt, i stället för Sirapp tages socker, och sedan äpplena äro uplagda på fatet, wispas äggegulor uti Saucen, som ej behöfver potatismjöl, och hälles så öfver äpplena.