131. Bakelse av potatismjöl

131. Bakelse av potatismjöl

Lästext

Bakelse av potatismjöl

1 Till 6 ägg tages 7 lod potatismjöl, gulorne och vitorne vispas var för sig tills vitorne bliva ett hårt skum. Sedan slås gulorne till vitorne och 14 lod finsiktat socker däruti, sedan vispas alltsammans ½ timme. Sist röres däruti 7 lod potatismjöl, och straxt uti smorda och överströdda formar - ty smeten tål ej stå utan genast i ugnen, som bör vara varm som till tårta.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Bakelse af Potatismjöl.

    Till 6 ägg tages 7 lod Potatismjöl, gulorne och hvitorne wispas hvar för sig tills hvitorne blifva ett hårdt skum. Sedan slås gulorne till hvitorne och 14 lod finsiktadt Socker deruti, sedan wispas alltsam[m]ans ½ timme. Sisst röres deruti 7 lod Potatismjöl, och straxt uti smorda och öfverströdda formar - ty smeten tål ej stå utan genast i ugnen, som bör wara warm som till Tårta.