82. Crème brulé

Lästext

Crème brulé

1 12 stycken ägg, varifrån 6 vitor tages, vispas mycket väl tillika med par skedar stött socker, och blandas sedan med ½ stop ej alltför tjock söt grädda. ½ skålpund sönderstött socker kokas torrt i en torr karamellspanna, röres tills det smält och blir ljusbrunt. Så slås det i en kopparform, föres ikring att det fäster sig vid formen som en tunn karamell. Nu tar man litet av de vispade äggen, sköljer därmed karamellspannan, alltihop slås sedan i formen, som ställes i en kokande vattengryta, lock på formen, varpå kol lägges och när en vispelstjälk som man doppar däruti kommer torr upp är den gräddad. Den tages upp, ställes |45|genast i kallt vatten; när den är väl stel, hälles den upp, och saucen som blir ikring den.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Crême Brulé

    12 st: ägg hvarifrån 6 hvitor tages wispas mycket väl tillika med par skedar stött Socker, och blandas sedan med ½ stop ej alltför tjock söt grädda. ½ ℔ sönderstött Socker kokas torrt i en torr Caramelspanna röres tills det smält och blir ljusbrunt. Så slås det i en Koppar form, föres ikring att det fäster sig wid formen som en tunn Caramell. Nu tar man litet af de wispade äggen, sköljer dermed Caramellspanan alltihop slås sedan i formen, som ställes i en kokande wattengryta lock på formen hvarpå kål lägges och när en wispelstjelk som man doppar deruti kommer torr up är den gräddad. den tages up, ställes |45|genast i kallt watten; när den är wäl stel, hälles den upp, och Saucen som blir ikring den.