70. Att inlägga lök

Lästext

Att inlägga lök

1 Vit spansk lök skalas och lägges i stark saltlake, som kokas mycket stark, de ligga där över 1 dygn. Så tages 1 kvarter franskt vin till var kanna ättika som kokas med muskotblomma, kryddpeppar och lagerbärsblad; löken sättes straxt däruti, och kokar tills ett halmstrå lätt går igenom löken, och den blir då klar. Den hälles upp med sin sauce i ett käril, där den står över natten, skalas andra dagen. Skalen förvaras |39|i en särskilt burk tillika med den överflödiga saucen att nyttjas i saucer och ragouter.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att inlägga Lök.

    Hvit Spansk lök skalas och lägges i stark Saltlake, som kokas mycket stark, de ligga där öfver 1 dygn. Så tages 1 qv: Franskt win till hvar kanna Ätticka som kokas med Muskottblomma, Kryddpeppar och lagerbärsblad; löken sättes straxt deruti, och kokar tills ett halmstrå lätt går igenom löken, och den blir då klar. den hälles up med sin Sauce i ett käril, där den står öfver natten skalas andra dagen. Skalen förvaras |39|i en särskildt Burk tillika med den öfverflödiga Saucen att nyttjas i Saucer och Ragouter.