99. Aladåb på gås eller gris

99. Aladåb på gås eller gris

Lästext

|53|

Aladåb på gås eller gris

1 En liten syltgris kokas mjuk med lagerbärsblad och peppar, spadet silas upp, sedan det kallnat avtages det feta, det klara spadet slås i en kastrull och kokas med litet hjorthornsgelé, ättika, socker och litet vin, klaras av med äggvita och uppsilas genom en serviette. Grisen sönderskäres i stycken. Formen vätes litet med kallt vatten, och nu garneras den på botten och sidorne med rödbetor, morötter, citron gröna blad, och hårdkokta ägg, grisbitarne läggas sedan upp, och sist påslås spadet; när den är kall stjälpes den om; skulle man ej få den lös, doppas formen i varmt vatten, och omstjälpes.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |53|

    À la Daube på Gås eller Gris.

    En liten Syltgris kokas mjuk med lagerbärsblad och peppar, Spadet silas upp, sedan det kallnat aftages det feta, det klara Spadet slås i en Castrull och kokas med litet hjorthornsgeleé ätticka Socker och litet Win, klaras af med ägghvita och upsilas genom en Serviette. Grisen sönderskäres i stycken. Formen wätes litet med kallt watten, och nu garneras den på botten och sidorne med rödbettor morötter, citron gröna blad, och hårdkokta ägg, grisbitarne läggas sedan upp, och sisst påslås Spadet; när den är kall stjelpes den om; skulle man ej få den lös, doppas formen i warmt vatten, och omstjelpes.