59. En pudding

Lästext

|32|

En pudding

1 Uti 3 kvarter söt mjölk lägges litet smör, och värmes så mycket att smöret smälter. Sedan tages 12 ägg, 6 med och 6 utan vitor. Äggen vispas med 2 nävar gott vetemjöl, riven citron och saften, socker och litet kanel, det vispas väl. Sedan tages en tät serviette och litet mjöl på honom, uti den slås smeten och bindes väl till, lägges uti en kokande vattengryta, vändes ofta om och kokas en timme.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |32|

    En Budding.

    Uti 3 qv: söt mjölk lägges litet smör, och wärmes så mycket att smöret smälter. Sedan tages 12 ägg 6 med och 6 utan hvitor. Äggen wispas med 2 näfvar godt hvetemjöl, rifven Citron och saften, Socker och litet Canel, det vispas wäl. Sedan tages en tät Serviette och litet mjöl på honom, uti den slås smeten och bindes väl till, lägges uti en kokande Wattengryta, vändes ofta om och kokas en timme.