67. Nyponsoppa

Lästext

Nyponsoppa

1 Nypon sköljes väl - så läggas de i en kastrull med en skiva söttsurt eller surt mjukt bröd, det vispas under kokningen ofta, att brödet och nyponen gå sönder. Därefter silas den genom ett durkslag eller soppsikt. Om soppan är för tjock uppspädes den med kokt vatten - litet stött kanel och sirap isättes efter smak. Russin kokas särskilt och ihälles. Den behöver ej avredas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Njupon Soppa.

    Njupon skjöljes wäl - så läggas de i en Castrull med en skifva sött surt eller surt mjukt bröd, det wispas under kokningen ofta, att brödet och njuponen gå sönder. Derefter silas den genom ett Durchslag eller Soppsikt. Om Soppan är för tjock upspädes den med kokt watten - litet stött Canel och Sirap i sättes efter smak. Russin kokas särskildt och ihälles. den behöfr ej afredas.