65. Plommon till kräm

Lästext

Plommon till kräm

1 Ur blå plommon tages stenarne, läggas i en djup skål; därpå slås kall sockerlag eller kall sockersirap att det står väl över. Dagen därpå avhälles lagen och kokas en god stund, då lägges bären uti och kokas till en Creme. Detta nyttja sedan till Crèmer och fyllning i tårtor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Plommon till Crème.

    Ur blå Plommon tages stenarne, läggas i en djup skål; derpå slås kall Sockerlag eller kall Socker Sirap att det står wäl öfver. Dagen derpå afhälles lagen och kokas en god stund, då lägges bären uti och kokas till en Creme. detta nyttja sedan till Crèmer och fyllning i tårtor.