20. Att torka bondbönor

Lästext

Att torka bondbönor

1 De få ej vara mera än halvvuxne, dock något bättre. Sedan de äro spritade, förvällas de, skalas och bredas ut på linne att svalas - sedan läggas de på torkollor och sättas i ugnen i ganska svag värme, ty de skola torka långsamt; sedan läggas de i lärftpåsar, vilka hängas i taket i något rum; men solen får ej ski|13|na på sådana påsar som grönsaker förvaras uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att torka Bondbönor.

    De få ej wara mera än halfvuxne dock något bättre. Sedan de äro spritade, förvällas de, skalas och bredas ut på linne att svalas - sedan läggas de på torkollor och sättas i ugnen i ganska svag wärme, ty de skola torka långsamt; sedan läggas de i lärftpåsar, hvilka hängas i taket i något rum; men solen får ej ski|13|na på sådana Påsar som grönsaker förvaras uti.