93. Kalvbringa

Lästext

|50|

Kalvbringa

1 En liten kalvbringa skäres, dock gärna så att kotletteraden sitter vid men bogen borttages, den skiljes vid ena sidan lös från benen; men så att den på den andra hänger vid. Däruti fyller man en rå kalv- eller oxfärs, den igensys med segelgarn och kokas i mycket kort spad med nejlikor, peppar och en lagerbärsblad, att den blir litet brynt; och ätes med sauce som göres av spadet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |50|

    Kalf Bringa.

    En liten KalfBringa skäres, dock gerna så att Cortletteraden sitter vid men bogen borttages, den skiljes vid ena sidan lös från benen; men så att den på den andra hänger wid. Deruti fyller man en rå kalf eller oxfärs, den igensys med Segelgarn och kokas i mycket korrtt spad med neglikor, peppar och en lagerbärsblad, att den blir litet brynt; och ätes med Sauce som göres af Spadet.