60. Vörtbröd

60. Vörtbröd

Lästext

Vörtbröd

1 625 gram vetemjöl, 625 rågmjöl, 125 gram socker, 1 liter mjölk, 60 gram jäst.

2 Jästen uppblandas med 1 tesked socker och röres till en tunn välling. Därpå iröres 1 del ljum mjölk och 1 matsked mjöl. Sedan låter man den stå och jäsa, och när den växt till dubbla volymen, är den färdig att användas. Mjölet och saltet slås i ett fat, varpå sedan den ljumma mjölken och smöret tillsättes, det hela arbetas med händerna till en fin deg och jästen iröres. Härefter knådas allt mycket väl.

|53| |54| |55|

3 Degen får sedan stå och jäsa i ett varmt rum i 20 minuter. Därpå knådas degen mycket väl, delas i tio delar, och dessa sättas som runda bröd på smorda bleckplåtar. Få sedan stå och jäsa i femton minuter varpå de överstrykas med mjölk, vatten eller ett vispat ägg, och gräddas i en het ugn omkring ½ timma. – Sättet att gå till väga vid bakningen av vörtbröd är alldeles detsamma. Därvid blandar man mjölk och sockret tillsamman och den ljumma mjölken tillsättes efter hand. Vörtkakorna prickas med en gaffel, innan de insättas i ugnen och gräddas omkring ¾ timma.

|56|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Vörtbröd.

    625 gr. hvetemjöl 625 råg mjöl 125 gr. socker 1 liter mjölk 60 gr. jäst

    Jästen uppblandas med 1 tesked socker och röres till en tunn välling. Därpå iröres 1 del ljum mjölk och 1 matsked mjöl. Sedan låter man den stå och jäsa, och när den växt till dubbla volymen, är den färdig att användas. Mjölet och saltet slås i ett fat, hvarpå sedan den ljumma mjölken och smöret tillsättes det hela arbetas med händerna till en fin deg och jästen iröres Härefter knådas allt mycket väl.

    |53| |54| |55|

    Degen får sedan stå och jäsa i ett varmt rum i 20 min. Derpå knådas degen igen mycket väl delas i tio delar, och dessa sättas som runda bröd på smord bleckplåtar. Få sedan stå och jäsa i femton min hvarpå de öfverstrykas med mjölk, vatten eller ett vispadt ägg och gräddas i en het ugn omkring ½ timma – Sättet att gå tillväga vi bakningen af vörtbröd är alldeles detsamma. Dervid blandar man mjölk och sockret tillsamman och den ljumma mjölken tillsättes efter hand. Vörtkakorna prickas med en gaffel, innna de insättas i ugnen och gräddas omkring ¾ timma.

    |56|