Lästext
Vörtbröd
1 625 gram vetemjöl, 625 rågmjöl, 125 gram socker, 1 liter mjölk, 60 gram jäst.
2 Jästen uppblandas med 1 tesked socker och röres till en tunn välling. Därpå iröres 1 del ljum mjölk och 1 matsked mjöl. Sedan låter man den stå och jäsa, och när den växt till dubbla volymen, är den färdig att användas. Mjölet och saltet slås i ett fat, varpå sedan den ljumma mjölken och smöret tillsättes, det hela arbetas med händerna till en fin deg och jästen iröres. Härefter knådas allt mycket väl.
|53| |54| |55|3 Degen får sedan stå och jäsa i ett varmt rum i 20 minuter. Därpå knådas degen mycket väl, delas i tio delar, och dessa sättas som runda bröd på smorda bleckplåtar. Få sedan stå och jäsa i femton minuter varpå de överstrykas med mjölk, vatten eller ett vispat ägg, och gräddas i en het ugn omkring ½ timma. – Sättet att gå till väga vid bakningen av vörtbröd är alldeles detsamma. Därvid blandar man mjölk och sockret tillsamman och den ljumma mjölken tillsättes efter hand. Vörtkakorna prickas med en gaffel, innan de insättas i ugnen och gräddas omkring ¾ timma.
|56|