45. Diplomatpudding

Lästext

|24|

Diplomatpudding

1 1 kvarter söt grädde, 4 hela ägg och ¼ skålpund socker, litet av 1 citronskal eller smak av vanilj. Vispas oavbrutet tills det börjar koka, lyftes av, men med vispningen fortfares, tills det svalnat. Nu har man i ordning 7 blad gelatin, upplöst i omkring 1 jungfru vatten samt ½ kvarter hårt vispad grädde. Detta vispas uti och slås sedan genast upp uti en räfflad form sköljd med kall mjölk. Garneras med sylt. Står kallt i 2 timmar. S. B.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |24|

    Didplomat-budding

    1 qvarter söt grädde, 4 hela ägg och ¼ ℔ socker litet af 1 citron skal eller smak af vanilj. Vispas oafbrutet tills det börjar koka, lyftes af, men med vispningen fortfares, tills det svalnat. Nu har man i ordning 7 blad gelantine, upplöst i om. kr. 1 jum. vatten samt ½ qvarter hårdt vispad grädde. Detta vispas uti och slås sedan genast upp uti en refflad form sköljd med kall mjölk. Garneras med sylt. Står kallt i 2 tim. S. B.