54. [Fiskrecept]

Lästext

|42|

[Fiskrecept]

1 Mjöl vispas försiktigt i mjölk så att inga klimpar uppkomma, och man tillsätter en så kallad bukett; två schalottenlökar, ¼ tesked peppar och ½ tesked salt, därefter sättes kastrullen på livlig eld och omröres tills man får en bra nog tjock sås. Sedan tages kärlet från elden, 2 äggulor, 100 gram smör iröras ordentligt och man klar såsen. Nu rensas över halvor av kokt lax från benen och på botten av ett fat lägges ett lager av såsen, så lax, åter sås och så vidare. På det översta lagret av fisken saltas och peppras litet, och allra överst kommer såsen vilken beströs med rivet bröd och riven parmesanost. Nu insättes fatet i lagom varm ugn på ½ timme. Vill man giva rätten en vacker färg överfares den med ett glödgat järn, varefter den serveras i samma fat.

|43|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |42|

    [Fiskrecept]

    Mjöl vispas försigtigt i mjölk så att inga klimpar uppkomma och man till sätter s. k. en bukett, två chalotten lökar ¼ tesked peppar och ½ tesked salt, därefter sättes kastrullen på liflig eld och omröres tills man får en bra nog tjock sås. Sedan tages kärltet från elden 2 äggulor 100 gr smör iröras ordentligt och man klar såsen Nu rensas öfver halfvor af kokt lax från benen och på botten af ett fat lägges ett lager af såsen så lax åter sås o.s.v. På det öfversta lagret af fisken saltas och pepras litet och allra öfverst kommer såsen hvilket beströs med rifvet bröd och rifven parmesanost Nu in sättes fatet i lagom varm ugn på ½ timme Will man gifva rätten en vacker färg öfver fares den med ett glödgat järn, hvarefter den serveras i samma fat.

    |43|