2. Bruna kakor

Lästext

Bruna kakor

1 1 skålpund, 20 ort mjöl, 75 ort smör, 2 hela ägg, ½ skålpund socker, 3 ort hjorthornssalt uppblött i konjak, arbetas väl tillsammans, litet rivna mandlar och kardemumma iläggas. Degen utkavlas och uttages med vackert mått, överpenslas med äggula samt beströs med finhackade mandlar och grovt siktat socker vartill man blandat en halv tesked vaniljsocker.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Bruna kakor.

    1 ℔. 20 ort mjöl, 75 ort smör, 2 hela ägg, ½ ℔ socker 3 ort hjorthorn salt uppblött i konjak, arbetas väl tillsammans litet rifna mandlar och kardemumma iläggas. Degen utkaflas och uttages med vackert mått, öfverpenslas med äggula samt beströs med finhackade mandlar och groft siktadt socker hvartill man blandat en half tesked vanilj socker.