41. Efterrätt – billig lätt

41. Efterrätt – billig lätt

Lästext

|23|

Efterrätt – billig lätt

1 Sylt eller marmelad lägges i botten på en karott eller glasskål, därpå lägges 1 varv riven kryddlimpa, ankarstock eller surlimpa, vilket man behagar; på brödet utbredes 1 varv tjockt gräddskum, så åter 1 varv sylt, 1 dito bröd och grädde, varmed fortfares till skålen är full. Översta varvet bör vara grädde, och garneras med några vackra syltade bär. Skålen bör stå på is tills rätten serveras. (Idun)

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |23|

    Efterrätt – billig lätt.

    Sylt eller marmelad lägges i botten på en karott eller glas skål därpå lägges 1 hvarf rifven kryddlimpa, ankarstock eller sur limpa, hvilket man behagar; på brödet utbredes 1 hvarf tjockt gräddskum, så åter 1 hvarf sylt 1 d:o bröd och grädde, hvarmed fortfares till skålen är full. Öfversta hvarfvet bör vara grädde, och garneras med några vackra syltade bär. Skålen bör stå på is tills rätten serveras. (Idun)