Lästext
Plumpudding
1 625 gram njurfett, 25 gram mjöl, 10 ägg, ⅛ liter mjölk, 375 gram russin, 375 gram korinter, litet kardemumma, 125 gram rivet bröd, litet citronskal och ett brännvinsglas rom. Njurfettet hackas fint med mjölet. Russinen skäras fint och ilägges, därefter röres det först med äggen och sedan med allt det övriga. En servett bestrykes väl med smör och beströs med mjöl, däri lägges blandningen och man binder för den, dock icke för stramt, ty puddingen pöser upp. Den lägges i kokande vatten och får koka i 5 timmar. Vid anrättningen uppstjälpes den på durkslag för att vattnet må rinna av. Den överhälles med rom vilken man antänder vid anrättningen så att den serveras brinnande.
2 Såsen härtill lagas av 4 äggulor, 1 glas madeira och 1 matsked socker samt vispas över elden tills den kokar upp.
|51|