55. Skarpsås

Lästext

|44|

Skarpsås

1 2 hårdkokta, 2 råa äggulor, ¼ tesked salt, 2 teskedar socker, ¼ teskedar vitpeppar, 1 tesked fransk senap, 1 à 1 ½ matsked god ättika, något lite tjock grädde. De hårdkokta äggulorna passeras genom sikt och röras väl med de råa äggulorna, kryddorna och ättikan. Såsen får stå på kallt ställe några timmar varunder man då och då visar upp den. Just innan den serveras tillsättes den till hårt skum slagna grädden. Denna sås kan användas till alla slags kalla fisk- och kötträtter samt sallader. Räcker för 6 à 8 personer.

2 Vill man ha såsen särskilt tjock upplöses 1 blad gelatin i 1 matsked varmt vatten och tillsättes i stället för grädden.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |44|

    Skarpsås.

    2 hårdkokta, 2 råa äggulor, ¼ tesked salt 2 tesk. socker, ¼ tesk. hvitpeppar, 1 tesked fransk senap, 1 à 1 ½ matsked god ättika, något lite tjock grädde. De hårdkokta äggulorna passeras genom sikt och röras väl med de råa äggulerna, kryddorna och ättikan. Såsen får stå på kallt ställe några timmar hvarunder man då o då visar upp den. Just innan den serveras tillsättes den till hårdt skum slagna grädden. Denna sås kan användas till alla slags kalla fisk och kötträtter samt sallader. räcker för 6 à 8 personer.

    Vill man ha såsen särskild tjock upplöses 1 blad gelatin i 1 masked varmt vatten och tillsättes i stället för grädden.