57. Blodpudding

Lästext

|48|

Blodpudding

1 1 ¼ liter svinblod, 375 gram korngryn, 70 gram rismjöl, 75 gram smör, ⅛ liter grädde, 250 gram russin, 5 hekto sviskon, socker, kryddpeppar, nejlikor, kanel, 1 lök, 6 gravensteineräpplen.

2 Blodet hälles på grynen dagen innan de skola begagnas, sedan sättes de över elden i en gryta, jämte smöret, och man låter det nätt och jämnt koka vid långsam eld och under ständigt omrörande emedan det mycket lätt vill bränna vid (en väl glaserad gryta är bäst). Fläsket skäres i små tärningar och man steker det ett ögonblick innan det hälles i blodet, dock lämnas litet av fläsket, uti vilket man skall bryna den hackade löken. Mjölet utröres i grädde, äpplena skalas och skäres i små tärningar, och alltsammans lägges i blodet jämte kryddorna som ilägges efter smak. En puddingform bestrykes med smör och beströs med bröd; däri hälles det och kokas i 2–3 timmar. Uppstjälpes och serveras med smält smör, socker och kanel.

3 Har man mera deg än som användes kan man baka den i ugn på ett fat. När man vill använda den skäres den i skivor, stekes i smör och serveras med varm äppelkräm.

|49|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |48|

    Blodpudding.

    1 ¼ liter svinblod 375 gr korngryn 70 gr rismjöl 75 gr. smör ⅛ liter grädde 250 gr. russin 5 hekto sviskon socker kryddpeppar nejlikor kanel 1 lök 6 gravensteins äppel

    Blodet hälles på grynen dagen innan de skola begagnas sedan sättes de öfver elden i en gryta jemte smöret och man låter det nätt och jämnt koka vid långsam eld och under ständigt om rörande emedan det mycket lätt vill bränna vid (en väl glacerad gryta är bäst). Fläsket skäres i små tärningar och man steker det ett ögonblick innan det hälles i blodet dock lemnas litet af fläsket uti hvilket man skall bryna den hackade löken. Mjölet utröres i grädde, äpplena skalas och skäres i små tärningar, och alltsammans lägges i blodet jämte kryddorna som ilägges efter smak. En puddingform bestrykes med smör och beströs med bröd; däri hälles det och kokas i 2–3 tim. upp stelpes och serveras med smält smör socker och kanel.

    Har man mera deg än som användes kan man baka den i ugn på ett fatt, När man vill använda den skäres den i skifvor stekes i smör och serveras med varm äppelkräm.

    |49|