30. Böckling med ägg

Lästext

Böckling med ägg

1 Tag bort skinn och benen från 12 dussin böckling, stycka dem och bred ut böcklingsbitarna på ett fat som hållas varmt på sidan av elden, smält ett stycke osaltat smör, lägg i detta smör 6 råa ägg, så att de ej vidröra varandra. Pannan bör stå bredvid elden, och då äggen stadgat sig, läggas de varsamt ned över böcklingen salta litet och fukta med några droppar citronsaft.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Bökling med ägg.

    tag bort skin och benen från 12 duss böckling stycka dem och bred ut böcklingsbitarna på ett fat som hållas varmt på sidan af elden smält |16|ett stycke osaltat smör lägg i detta smör 6 råa ägg så att de ej vidröra varandra pannan bör stå bredvid elden och då äggen stadgat sig läggas de varsamt ned öfver böcklingen salta, litet och fukta med några droppar citronsaft.