51. Smördeg

Lästext

Smördeg

1 425 gram vetemjöl, 425 gram smör, 1 ägg, 1 knivsudd alun, 3 deciliter vatten, vetemjöl att baka med. Tvätta smöret och pressa väl ut vattnet, vispa ägget, tillsätt vatten, alun, mjöl, knåda in smöret med handen så att allt blir väl blandat, låt degen stå några timmar.

|37|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Smördeg

    425 gr hvetemjöl 425 gr smör 1 ägg 1 knifsudd alun 3 dcl. vatten hvetemjöl att baka med. – Tvätta smöret och prässa väl ut vattnet vispa ägget tillsätt vatten alun mjöl knåda in smöret med handen så att allt blir väl blandat låt degen stå några timmar.

    |37|