Lästext
Karolina – kryddskorpor
1 3 kilogram vetemjöl, 45 centiliter smält smör, 150 gram jäst, upplöst i mjölk, 6 ägg, 30 centiliter brun sirap, 1 liter 30 centiliter mjölk, 24 fint skurna, i vatten kokta pomeransskal.
2 Äggen vispas, spädas med mjölken, som ej får vara för het, och blandas med mjölet; sedan tillsättes smöret; sirapen kokas med pomeransskalen, får svalna och inarbetas i degen, varefter jästen tillsättes. Då degen uppjäst, omarbetas den ännu en gång, vilket sker med något mjöl, som man för detta ändamål tagit undan från de 3 kilogram. Då degen uppjäst för andra gången, arbetas den mycket väl och får sedan uppjäsa ånyo, varigenom skorporna sägas bliva mörare. Degen utbakas i långa, smala bullar, som ställas på plåtar så nära varandra att de jäsa ihop, gräddas, få svalna, skäras till så stora skorpor man behagar och torkas sedan i ugn.
3 Anmärkning. På pomeransskalet bortskäres det vita, innan det användes. Ugnen får ej vara alltför varm.