48. Karolina – kryddskorpor

48. Karolina – kryddskorpor

Lästext

|34|

Karolina – kryddskorpor

1 3 kilogram vetemjöl, 45 centiliter smält smör, 150 gram jäst, upplöst i mjölk, 6 ägg, 30 centiliter brun sirap, 1 liter 30 centiliter mjölk, 24 fint skurna, i vatten kokta pomeransskal.

2 Äggen vispas, spädas med mjölken, som ej får vara för het, och blandas med mjölet; sedan tillsättes smöret; sirapen kokas med pomeransskalen, får svalna och inarbetas i degen, varefter jästen tillsättes. Då degen uppjäst, omarbetas den ännu en gång, vilket sker med något mjöl, som man för detta ändamål tagit undan från de 3 kilogram. Då degen uppjäst för andra gången, arbetas den mycket väl och får sedan uppjäsa ånyo, varigenom skorporna sägas bliva mörare. Degen utbakas i långa, smala bullar, som ställas på plåtar så nära varandra att de jäsa ihop, gräddas, få svalna, skäras till så stora skorpor man behagar och torkas sedan i ugn.

3 Anmärkning. På pomeransskalet bortskäres det vita, innan det användes. Ugnen får ej vara alltför varm.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |34|

    Karolina – kryddskorpor.

    3 kg. hvetemjöl, 45 cl. smält smör, 150 gr. jäst, upplöst i mjölk, 6 ägg 30 cl. brun sirap, 1 l. 30 cl. mjölk 24 fint skurna, i vatten kokta pomeransskal.

    Äggen vispas, spädas med mjölken, som ej får vara för het, och blandas med mjölet; sedan tillsättes smöret; sirapen kokas med pomeransskalen, får svalna och inarbetas i degen, hvarefter jästen tillsättes. Då degen uppjäst, omarbetas den ännu en gång, hvilket sker med något mjöl, som man för detta ändamål tagit undan från de 3 kg. Då degen uppjäst för andra gången, arbetas den mycket väl och får sedan uppjäsa |35|å nyo, hvarigenom skorporna sägas blifva mörare. Degen utbakas i långa, smala bullar, som ställas på plåtar så nära hvarandra att de jäsa ihop, gräddas, få svalna, skäras till så stora skorpor man behagar och torkas sedan i ugn. Anm. På pomeransskalet bortskäres det hvita, innan det användes. Ugnen får ej vara alltför varm.