52. Lisettebakelse

Lästext

|38|

Lisettebakelse

1 213 gram skirat smör
160 gram vetemjöl
213 gram socker, 6 ägg,
varifrån 2 vitor borttagas, 12 bittermandlar rivas väl. Smöret röres med en sked tills det blir nästan kallt, sedan iröres först mjölet och så de vispade äggen, därefter sockret och sist mandlarna. Då har man tillreds små formar, som smörjas med smör och beströs med mjöl.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |38|

    Lisette bakelse

    213 gr skirat smör
    160 〃 vetemjöl
    213 〃socker, 6 ägg,
    varifrån 2 vitor borttagas, 12 bittermandlar rivas väl, Smöret röres med en sked tills det blir nästan kallt, sedan iröres först mjölet och så de vispade äggen, därefter sockret och sist mandlarna. Då har man tillreds små formar, |39|som smörjas med smör och beströs med mjöl.