20. Rullsylta

Lästext

|10|

Rullsylta

1 4 hela ägg, 1 ½ skålpund socker, 6 lod vetemjöl, 6 lod potatismjöl, äggen vispas med sockret tills det höjer sig, sist iröres potatismjölet, sylt lägges över hela kakan då den är bakad, rullas sedan och omviras med papper. Får ej bakas för hårt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |10|

    Rullsylta

    4 hela ägg 1 ½ ℔ socker, 6 lod hvete mjöl 6 lod potatismjöl, äggen vispas med sockret tills det höjer sig, sist iröres potatismjölet, sylt lägges öfver hela kakan då den är bakad rullas sedan och om viras med papper. får ej bakas för hårdt.