46. Plompudding

Lästext

Plompudding

1 Man tager ett 12 skillingars franskt bröd eller annat vetebröd av samma vikt; kanterna skäras bort, och brödet skäres sönder samt blötes uti 3 kvarter mjölk, alltsammans hälles uti en kastrull; vilken sättes på elden, så att det endast får utsvälla; sedan tages ett halvt skålpund finhackad njurtalg, ett ½ skålpund från kärnorna rensade russin, 4 skedblad socker, 4 finstötta kardemummor och litet salt, 6 hela ägg uppvispas med 1 kvarter grädda och iröras; slutligen ett vinglas konjak. Allt detta omblandas väl; varefter det hälles uti formar, vilka förut äro glaserade med brynt socker. Därefter sättes formen i kokande vatten, med lock uppå att koka i 2 timmar. Den upptages därefter och urstjälpes samt serveras med vinsås eller konjakssås.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Plom=Pudding.

    Man tager ett 12 skillingars franskt bröd eller annat hvetebröd af samma vikt; kanterna skäras bort, och brödet skäres sönder samt blötes uti 3 qvarter mjölk, alltsammans hälles uti en kastrull; hvilken sättes på elden, så att det endast får utsvälla; sedan tages ett halft skålpund finhackad njurtalg, ett ½ ℔. från kärnorna rensade russin 4 skedblad socker, 4 finstötta cardemummor och litet salt, 6 hela ägg uppvispas med 1 qvarter grädda och iröras; slutligen ett vinglas conjack. Allt detta omblandas väl; hvarefter det hälles uti formar, hvilka förut äro glacerade med brynt socker. Därefter sättes formen i kokande vatten, med lock uppå att koka i 2 tim. |25|Den upptages därefter och urstjelpes samt serveras med vinsås eller conjacksås – .